Advertisement

Monetize your website traffic with yX Media

Savaşın Moda İfadesi: Wilhelm Bıyığı ve Osmanlı Askerlerinin Stil Devrimi


Kayser Wilhelm II


Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde popüler hale gelen yukarı doğru kıvrılarak sivrilen bir bıyık modeli. Wilhelm Bıyığı, Prusya Bıyığı, Kayser Bıyığı, İttihatçı Bıyığı


Halashar Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Wilheml Bıyıkları


Farklı adlarla anılan bu bıyık modeli özellikle İttihatçı subaylar arasında pek bir moda olmuş, hatta Halaskar Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir dönem bıraktığı bir tarz oluştur.

Bıyık, Avrupa'da daha çok Prusya Bıyığı biçiminde anılırken Osmanlı Devleti'nde II. Wilhelm'in Osmanlı Devleti'ni ziyaretinin (1889, 1898 ve 1917'de olmak üzere üç ziyarette bulunmuştur) ve İttihat ve Terakki iktidarı döneminde hız kazanan, son dönem Osmanlı ordu modernleşmesindeki Alman etkisinin bir sonucu olarak Osmanlı Devleti'nde popüler hale gelmiş bir bıyık modelidir.

Osmanlı Devleti'nde ordu mensupları arasındaki bu bıyık modelinin popülerleik kazanmasında Osmanlı Devleti ile Almanya arasında I. Dünya Savaşı'na kadar devam eden ittifak ilişkilerinin sadece askeri alanda değil aynı zamanda kültürel olarak da etkilemiş geldiği boyuta bir örnek oluşturmaktadır.

Enver Paşa ve Wilhelm Bıyıkları


Anahtar Kelime: Wilhelm Bıyığı, Osmanlı İmparatorluğu, Osmanlı Ordusu, Savaş Modası, Alman İmparatoru, Tarihî Stil, Osmanlı Askerleri, Askerî Moda, Yüzyıl Modası, Kültürel Etkileşim, İmparatorluk Ziyaretleri, Wilhelm II Ziyareti, Osmanlı-Alman İttifakı, Savaş Dönemi Moda, İmparatorluk Diplomasisi

Yorum Gönder

0 Yorumlar